volt.eu

Nederlands

Op VOLT! wordt het vak Nederlands gegeven van lj1 t/m lj4. Elke week zijn er 4 lessen van 45 minuten per klas. Alle leerlingen werken via Magister.Me op hun eigen device. Zo worden o.a. de volgende onderdelen behandeld:
• Fictie
• Lezen
• Schrijven en formuleren
• Woorden
• Grammatica
• Spelling

Talent
Voor het overgrote deel werken we met de methode Talent. Naast de standaard online opdrachten kan het ook voorkomen dat een docent ander materiaal aanbiedt om aan een doel te werken.

Per paragraaf zijn er verschillende opdrachten waarmee jij oefent om de stof onder de knie te krijgen. Aan het einde van veel paragrafen zit een Test jezelf waarbij je kunt zien welke doelen je al behaald hebt en aan welke doelen je nog moet werken. Wij, docenten Nederlands, kunnen meekijken met de online gemaakte opdrachten. Op deze manier kunnen we precies zien wanneer je je werk nog niet af hebt of dat er een opdracht is die niet helemaal goed is gegaan. Hier kunnen we dan samen naar kijken om je zo verder op weg te helpen.

NUMO
Dit jaar zijn wij in lj1 gestart met Numo. Dit is een online programma waarin de leerlingen hun spelling, grammatica en woordenschat kunnen oefenen en zo steeds beter worden. Wij, docenten Nederlands, kunnen alle leerlingen volgen en zo nodig bijsturen. Alle leerlingen krijgen beloningen a.d.h.v. muntjes, waarmee ze bv een leuke achtergrond kunnen kopen.

Bij NUMO maken leerlingen steeds eerst een sprongtoets om te kijken in hoeverre ze de stof al beheersen. Beheersen ze de stof al voldoende, dan springt het programma over opdrachten heen die je dus niet hoeft te maken. Zo heb je meer tijd en aandacht om te werken aan de onderdelen die je nog lastig vindt.

Buiten de methode om
Ook maken wij veel gebruik van de diensten van de bibliotheek. Wij hebben voor de onder- en bovenbouw boekenkratten. Elke week lezen de leerlingen 2x 15 minuten. Zo wordt hun woordenschat en taal enorm uitgebreid. Wat zo ontzettend belangrijk is voor alle vakken op school.

- Leerjaar 1  workshop: zoeken, vinden, kiezen. Hoe zoek je een boek dat je aanspreekt?
- Leerjaar 2  workshop: digital storytelling. Verhalen vertellen met beelden, dat doe je met digital storytelling. Leerlingen gaan in het Laboratorium zelf aan de slag met een digitaal beeldverhaal en animatietechnieken. Ze denken na over de bouwstenen van een goed verhaal. Met hun groepje werken ze een eigen script, storyboard en animaties uit. Resultaat: elk groepje heeft aan het eind een eigen korte animatiefilm gemaakt!
- Leerjaar 3  schrijversbezoeken. In lj3 komen er 3 schrijvers op school om te vertellen over hun boeken. Dit jaar hebben we: Elle van den Boogaart, Buddy Tegenbosch en Khalid Boudou.

Nederlands op VOLT!

www.volt.eu
030 670 25 00
info@volt.eu