volt.eu

Wiskunde / Rekenen

Beste groep 8-ers/ lezers,

Waarom rekenen en wiskunde?
Het vak wiskunde is een belangrijk kernvak in het voortgezet onderwijs. Dat wiskunde zo belangrijk is komt omdat het goed is voor:
- je eigen ontwikkeling;
- het begrijpen en inzien van logische verbanden;
- het leren van systematisch werken;
- het leren helder en juist formuleren van problemen en oplossingen;
- actief en creatief denken;
- het aangaan van sociale contacten om samen de wiskundige problemen te ontdekken en op te lossen.

Dagelijks leven
Elke dag heb je wel met wiskunde te maken. Wiskunde zit overal verstopt. Het goed om kunnen gaan met wiskundige vaardigheden helpt je vaak in het dagelijks leven.
Bijvoorbeeld:
1. Als jij een leuk kledingstuk in de aanbieding wilt kopen, dan is kortingen van percentages naar euro berekenen hier van toepassing, dan weet je hoeveel je kan besteden aan het kledingstuk en hoeveel je overhoudt aan zakgeld.
2. Als jij je kamer mooier wilt maken door je muren te verfraaien en je hebt een bepaald budget, dan is het fijn om te kunnen weten hoeveel liter verf of rollen behang je bij een bouwmarkt moet bestellen. Hierbij zijn vaardigheden als omrekenen van eenheden, oppervlakte en percentages berekenen.

Ook heb je wiskunde vaak nodig bij een vervolgopleiding: wiskundige vaardigheden worden onder andere toegepast bij de beroepsgerichte vakken, zoals Zorg en Welzijn, PIE en Dienstverlening en Producten. Maar ook bij vakken zoals: aardrijkunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en economie. Maar ook bijvoorbeeld bij het vak Kunst en Cultuur.

Methode
Uitgangspunten van de wiskundemethode op VOLT! berust zich op het leren van de volgende vaardigheden:
- zelfstandig werken;
- samenwerken;
- zelf ontdekken;
- doelmatig werken;
- wiskundige vaardigheden verwerven.

Wiskundeles
Tijdens de les wiskunde op VOLT! maak je gebruik van je eigen Chromebook en/of je methode (werk)boek.
Na een korte instructie van de wiskunde docent, is het tijd om eventueel wat vragen te stellen over de leerstof. Ook is er tijd om leerlingen individueel bepaalde onderwerpen uit te leggen. Erna gaan alle leerlingen aan de slag met de wiskunde en- of rekenopdrachten.
Alle opdrachten die online worden gemaakt, kunnen door de docent ingezien worden. Dit betekent dat de docent over je schouder meekijkt naar wat jij hebt gemaakt en volgt je vorderingen op de voet. Mocht je een onderdeel niet goed beheersen, dan kan de docent eventueel je werk alsnog opnieuw aanbieden. Tot dat jij de stof voldoende beheerst.

Wiskunde op VOLT!

www.volt.eu
030 670 25 00
info@volt.eu